SHARE

Una din cinci aplicatii gratuite pentru iOS, analizate de specialistii Bitdefender, pot să acceseze lista de contacte a telefonului fără niciun avertisment, relevă informatiile colectate de echipa de cercetare a liderului pieţei locale de soluţii antivirus.

Procentul este cu atât mai alarmant cu cât informatiile ar putea deveni accesibile unor terti, cum ar fi companii ce derulează campanii publicitare.
Multe din aplicatiile ce accesează lista de contacte a telefonului nu oferă utilizatorului nicio justificare pentru acest comportament: nici ce date citesc si nici cărui scop serveste această intruziune.
Un posibil motiv pentru care aplicatiile ar putea accesa lista de contacte ar fi să transfere informatii către conturile de social media – un argument plauzibil, având în vedere că 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook.

’’Având în vedere că nu toate aplicatiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele să acceseze informatii pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicatii decât după o analiză amănuntită. Este însă important pentru utilizator să stie dacă o aplicatie îi accesează lista de contacte sau dacă îi monitorizează locatia, mai ales dacă aceste informatii nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicatia’’, a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate în urma analizei unui număr de peste 65.000 de aplicatii din toate categoriile, aflate în top pe App Store.
Rezultatele mai relevă că aproximativ 41% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS pot urmări locatia utilizatorului. Această caracteristică este una controversată, întrucât poate ajuta la afisarea reclamelor în functie de pozitia geografică si poate reprezenta o unealtă deosebit de utilă în construirea campaniilor de marketing ale companiilor.

Aplicatiile disponibile pe App Store nu afisează în acest moment niciun fel de avertisement care să informeze utilizatorii cu privire la resursele pe care acestea le-ar folosi de pe terminal, cu exceptia serviciului de locatie.
Datele Bitdefender arată că numai 57,5% din aplicatiile analizate criptează datele stocate, astfel încât tot ceea ce utilizează soft-urile respective să fie păstrat în sigurantă pe terminal, fără riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

Sursa : GreenSoft

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.