Home Stiinta Concluzii asupra topirii rapide a calotei glaciare din Antarctica!

Concluzii asupra topirii rapide a calotei glaciare din Antarctica!

1911
0
SHARE
Oamenii de stiinta au aflat cauza producerii ghetarilor din calota glaciara din Antarctica
Ghetari de dimensiuni mari se desprind din calota glaciara din Antarctica de Vest datorita topirii rapizi a acesteia. Recent a avut loc un incident , care este monitorizat de experti.

Motivul principal este incalzirea globala care conduce la acest fenomen, insa nu prin temperaturi mai ridicate, cum ne asteptam.

Expertii au observat ca topirea calotei si desprinderea ghetarilor se datoreaza rafalelor intense de vant, care pot ajunge chiar si la 700 km/h, confirma Daily Mail.

Datorita incalzirii globale, rafale de vant se formeaza, care aduc apa mai calda din ocean catre calota de gheata, provocand topirea acesteia.

Asadar, incalzirea globala este motivul principal ca aduce rafele mai puternice din vant in aceasta zona, dar si datorita unei ape mult mai calda, care ar fi gasita in mod normal in aproprierea Polului Sud.

Aceste rafale ce vin dinspre estul peninsulei Antarctica, formeaza valuri Kelvin. Valurile se intalnesc cu stancile subacvatice din vestul peninsulei si imping apa calda catre calota glaciara.

Aceasta apa mai calda vine din Curentul Antarctic Circumpolar, care se apropie, in aceasta perioada, de calota continentala.

Asadar, in aceasta regiune, are loc topirea ghetii, intr-un ritm extrem de accelerat, fata de ultimele decenii, confirma Paul Spencer, un cercetator de la Universitatea New South Wales din Australia.

Vanturile puternice produc o crestere a temperaturii la 1 grad Celsius. Datorita acestei topiri accelerate a ghetii, va avea loc o crestere a nevlului marilor cu pana la un metru pana in 2100 si cu peste 15 metri pana in 2500.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.