SHARE

Ti-ai pus vreodata intrebarea daca aplicatiile si programele pot porni mai repede? sau ti-ai imaginat  macar cum ar fi daca aplicatiile si fisierele ar porni instant?

Acum ceva timp am inlocuit HDD-ul din caluclator cu un SSD (solid state drive) de 128 GB. Vreau sa va spun ca am ramas placut surprins cand am vazut ca windows-ul si aplicatiile pornesc mult mai repede, ca si cum as fi facut un upgrade la procesor sau RAM. Inainte sa il cum ar m-am documentat putin despre rata de transfer la SSD vs HDD iar diferenta este de trei, chiar sapte ori mai mare, insa nu credeam ca se va “simti” asa.  Dupa aceasta schimbare vreau sa spun ca PC-ul este fenomenal si raspunde instat la deschiderea fisierelor sau aplicatiilor.

HDD VS SSD

HDD-urile clasice folosesc atat componente electronice cat si mecanice, pe cand un SSD utilizeaza doar componente electronice, ceea ce inseamna ca un SSD va avea o viteza mult mai mare de transfer si cel mai important se va strica mult mai greu.

Cu ce va avantajeaza un SSD fata de clasicul HDD ?

  • Viteaza de transfer, de acces a fisierelor si aplicatiilor este un punct forte a SSD-urilor. Aplicatiile si fisierele se vor deschide instant, de parca ti-ai cumparat un alt calculator mult mai performant. SSD-ul pe care il detin eu a obtinut o viteza de 140-150 MB/s fata de 30-40 MB/s la scriere si 250-260 MB/s fata de 70 MB/s la citire. Mai mult, windows-ul se va aprinde si se va inchide mult mai repede.
  • Dupa cum stiti un HDD clasic “scoate” zgomote. La un SSD zgomotele si viibratiile sunt insesizabile. Deoarece hardisk-urile clasice au parti in miscare, fac zgomote si vibreaza carcasa pc-ului.
  • SSD-urile sunt mult mai rezistente la socuri. decat un hard clasic deoarece, acestea nu au parti sau cmponente mecanice. Uitati aici o demonstratie : SSD vs HDD .
  • Un SSD poate functiona la temperaturi intre 0-70 de grade, spre deosebire de un hard clasic care functioneaza intre 0-60 de grade.
  • Dupa un timp un HDD trebuie defragmentat pentru a functiona cum trebuie , insa SSD-ul nu mai are nevoie de asa ceva.
  • Dimensiunea unui SSD este mult mai mica. Acest aspect este foarte important in cazul ultrabook-urilor care duce la obtinerea unui profil cat mai subtire
  • Consumul de curent este redus radical. In caz ca ai un laptop, conteaza si 10 -15 minute  in plus.

 

Care sunt dezavantajetele unui SSD (Solid State Drive)? 

  • Costul unui SSD este destul de mare.
  • In caz ca SSD-ul se va defecta este mult mai greu sa recuperezi datele de pe el decat in cazul hardisk-ului clasic.

 

2 COMMENTS

  1. chestia cu zgomote nu mai e cazul, sa fim seriosi. un alt avantaj pentru SSD este pretul parca tot mai mare al HDD-urilor, nu ca SSD-urile ar fi mai ieftine insa macar sunt foarte performante

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.