SHARE

soarele se schimba

In anii urmatori, Soarele va suferi schimbari.

Soarele prezinta mereu acelasi aspect daca este privit fara aparate speciale. Astronomii considera ca in realitate forma si aspectul astrului este intr-o continua schimbare, in functie de activitatea sa. Asadar, in anii urmatori, steaua isi va schimba forma, deoarece activitatea sa va atinge un punct minim, in timpul unui nou ciclu ce dureaza aproximativ 11 ani.

Cand activitatea soarelui este minima, cateva modificari vor putea fi observate cu ajutorul unui telescop special: suprafata stelei va prezenta mai putine pete solare si vor aparea in schimb “gauri” in coroana solara, prezinta NASA. Aceste schimbari pot provoca anumite probleme in ceea ce priveste sistemele de navigatie si comunicatii din cauza “gaurilor” din coroana, care reprezinta zone din atmosfera stelei in care campul magnetic este expus si emite jeturi de particule radioactive.

Daca vantul solar ajunge pe Pamant, acesta va provoca furtuni geomagnetice si aurore boreale. De asemenea, inca o problema care prezinta sanse sa apara datorita slabirii campului magnetic al stelei este expunerea planetei noastre la cantitati mari de particule cosmice datorate exploziilor provenite din anumite supernove care prezinta pericole.

In mod normal, Soarele are un camp magnetic care tine la distanta aceste particule. Omul de stiinta de la NASA, Deam Pesnel, spune ca aceasta activitate minima din ciclul solar va avea loc intre anii 2019-2020.

In urmatorul clip video se poate observa aspectul de schimbare al Soarelui in perioada sa de activitate maxima si minima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.