SHARE

Cunoscut sub denumirea tehnică de 802.11ax, standardul de comunicaţii wireless Wi-Fi 6 este pe punctul de a fi ratificat de organismul de ratificare IEEE şi promite un potenţial de îmbunătăţiri semnificative pentru orice implementare de tehnologie Wi-Fi. Numai că drumul până la transformarea într-un standard larg adoptat nu pare extrem de facil.

Este adevărat că Wi-Fi 6 promite viteze de până la patru ori mai mari decât standardele anterioare. De asemenea, noul standard permite conectarea mai multor dispozitive la fiecare punct de acces, ceea ce îl face vital pentru implementări Internet of Things (IoT), unde se aşteaptă creşteri exponenţiale ale numărului de dispozitive conectate la reţele. Nu în ultimul rând, standardul promite îmbunătăţiri ale eficienţei bateriei din dispozitive precum telefoanele inteligente, tabletele şi dispozitivele IoT la conectarea în reţele wireless.

Şi atunci de ce ar fi nevoie de precauţie? Spus simplu, creşterile majore de viteză generează provocări la adresa stabilităţii şi fiabilităţii reţelei. De exemplu, cu un trafic potenţial de peste 1GBps pentru fiecare punct de acces în reţea, apare riscul de blocaje la nivelul legăturilor dintre punctele de acces şi reţea. Ca atare, fără actualizarea conexiunilor existente fie la conexiuni multi-gigabit, fie la multiplicarea conexiunilor de 1GBps, multe din beneficiile Wi-Fi 6 vor fi pierdute.

De aceea, la implementarea acestui nou standard specialiştii avertizează asupra câtorva elemente de luat în considerare mai întâi. Un prim element ar fi acela al asigurării faptului că infrastructura LAN existentă oferă vitezele şi cerinţele de consum energetic pentru realizarea unei actualizări eficiente. Un alt element esenţial de luat în considerare este acela al compatibilităţii dispozitivelor care vor fi conectate la reţeaua actualizată cu performanţele crescute ale acesteia.

Căci, în afara situaţiei că întreg portofoliul de laptopuri, tablete şi telefoane inteligente dintr-o firmă este nou (adică cu an de fabricaţie nu anterior anului 2019), aceste dispozitive nu vor suporta Wi-Fi 6. Multe dispozitive de top nu sunt certificate de Wi-Fi Alliance ca fiind Wi-Fi 6 ready. Evident, ele vor continua să opereze în noua infrastructură, dar vor înregistra performanţe diminuate.

Ca atare, orice firmă ar trebui să se întrebe dacă merită investiţia în Wi-Fi 6 în condiţiile în care dispozitivele avute la dispoziţie nu pot fructifica noul standard. Asta nu înseamnă că nu ar trebui elaborate planuri pentru Wi-Fi 6. În acelaşi timp, merită evaluarea opţiunilor Wi-Fi 5 care permit furnizarea serviciilor necesare din punct de vedere al infrastructurii wireless la o fracţiune din costul unei infrastructuri Wi-Fi 6 şi fără nevoia de actualizări majore ale reţelei.

Aici, o soluţie precum Hybrid Wireless Solution de la Allied Telesis, poate oferi, de exemplu, roaming fără sincope şi fluxuri ridicate de date prin intermediul unei combinaţii unice de tehnologii Channel Blanket şi celulare, împreună cu o gamă de instrumente de automatizare pentru îmbunătăţirea performanţelor reţelei şi reducerea costurilor de management.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.