SHARE

Hardurile SSD reprezinta ultima generatie de medii de stocare. Denumirea lor solid-state drive inseamna “unitate de cipuri”, iar ca baza de stocare a informatiei sunt folosite flash-urile de memorie de tip NAND care au revolutionat industria mediilor de stocare, folosite pana in prezent la playere mp3, stickuri USB si camere digitale. Deosebirea principala intre HDD si SSD este ca cele din urma nu folosesc componente mecanice, fara sa aiba parti in miscare, din aceasta cauza timpul de citire sau de scriere fiind foarte mic.

O problema care se ridica in privinta SSD-urilor este stergerea si rescrierea fisierelor, numarul acestor cicluri fiind limitate. Un hard SSD se va degrada daca informatiile stocate vor fi sterse de multe ori. Totusi, in practica ele au o durata de viata cu mult mai mare decat cele de tip HDD deoarece nu au componente mobile care sa le faca vulnerabile la lovituri, magneti sau defectiuni mecanice intamplatoare.

Intrucat informatiile pe mediul de stocare sunt dispuse in mod aleator si fragmentat, citirea pe un dispozitiv HDD poate dura cateva milisecunde, in timp ce informatia de pe memoria flash se face in 0.1 milisecunde. Viteza este avantajul pe care SSD il aduce utilizatorului.

Totusi, pretul ridicat al acestor medii de stocare le face sa fie greu accesibile oricui, selectarea cumparatorilor sa se faca in functie de buget si nevoile pentru care se doreste achizitia. O solutie de compromis sau poate ocolitoare ar fi folosirea a doua unitati: una SSD pe care sa fie instalat sistemul de operare si aplicatiile folosite pe sistem pentru a beneficia de viteze mari la folosirea lor si una HDD pe care sa fie stocate fisierele diverse (filme, documente).

Pentru a cumpara un SSD trebuie avute in vedere cateva aspecte ca:

1 – Pretul. Intrucat este vorba de o tehnologie noua, care inca se dezvolta, pretul este ridicat, accesul la o astfel de tehnologie necesitand un efort financiar consistent.
2 – Capacitatea. Va trebui sa faceti un compromis in privinta sutelor de filme sau zecilor de jocuri ce le aveati pe un HDD, pentru ca un SSD de 120 GB costa destul de mult. Insa daca il veti folosi doar pentru o singura partitie, cu instalarea sistemului de operare, o capacitate de 40 sau 60 de GB vor fi suficienti.
3 – Sistemul de operare dorit. Trebuie sa stiti ce sistem de operare veti folosi, deoarece versiunile precedente Windows 7 sunt optimizate pentru HDD-uri. Incepand cu Windows 7, exista optimizare pentru ambele tipuri, atat SSD cat si HDD. In ceea ce priveste sistemele Linux, in cazul in care sunteti iubitori ai solutiilor Open Source, incepand cu versiunea de kernel 2.6.33 toate variantele sunt compatibile cu ambele tipuri.

Asadar, avantajele si dezavantajele pot fi analizate de fiecare in parte. Ceea ce ramane de retinut sunt viteza mare de accesare a datelor pe un SSD si posibilitatea scazuta de a se defecta intrucat nu contin componente mecanice, iar greutatea lor este foarte mica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.