Home Stiinta Un mare mister legat de Tutankhamon a fost descifrat.

Un mare mister legat de Tutankhamon a fost descifrat.

1448
0
SHARE
Arheologul egiptean Zahi Hawass a declarat ca au fost gasite dovezi in legatura cu un mormant necunoscut aflat in Valea Regilor, unde este si mormantul faraonului Tutankhamon.
Este posibil ca acest mormant sa apartina fostei sotii al faraonului, Ankhesenamon. Acest mormant este pozitionat pe langa un alt mormant celebru, al faraonului Ay, care a fost conducatorul Egiptului in anul 1327-1323 i.e.n. Ay care s-a casatorit cu Ankhesenamon, dupa ce aceasta a ramas vaduva.

Momentan, cercetatorii au gasit doar fundatia apartinand unor camere de ofrande unde erau vase cu alimente si obiecte funerare.

Datorita unui radar, au fost culese informatii privind mormantul dar Hawass crede ca va fi gasit un mormant odata cu inceperea sapaturilor.

Nu exista inca indicii privind cine a fost ingropat acolo, dar avand in vedere ca este pozitionat in apropierea mormantului lui Ay, este o mare posibilitate sa fie vorba de sotia sa.

Expertii nu stiu urmarile celei dea doua casatorii, insa daca va fi descoperita mumia acesteia, acest mister al istoriei va fi rezolvat.

Tutankhamon a devenit faraon la varsta de 10 ani si a murit 9 ani mai tarziu. Dupa incoronarea acestuia, el s-a casatorit cu sora lui vitrega conform traditiilor egiptene, Ankhesenamon.

Akhesenamon, devenita vaduva dupa moartea lui Tutankhamon, sa recasatorit cu Ay, care a devenit faraon, iar numele sotiei sale a ramas un mister, disparand din toate mentiunile istorice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.