SHARE

In acest moment Android este cel mai raspandit sistem de operare pentru telefoane mobile iar iOS ocupa locul doi. pana nu de mult pentru ultima pozitie de pe podium avea loc o bataie stransa intre Windows Phone si viitorul BlackBerry 10. Acum insa un nou OS doreste aceasta pozitie: Ubuntu.

image01

 

Daca pana acum cand spuneam Ubuntu ne gandeam la desktop-uri, laptopuri sau servere, cei de la Canonical si-au pus in plan de a unifica toate device-urile sub un singur sistem de operare. Astfel in curand vom avea Ubuntu Phone, o varianta a renumitului sistem de operare optimizata pentru telefoane inteligente.

Avem de-aface de data aceasta cu o interfata total diferita fata de cea a concurentei. Desi in unele aspecte sistemul de operare ne aduce aminte atat de Android cat si de MeeGo, modul in care elementele grafice si navigarea prin telefon sunt imbinate fac acest OS sa fie unic. In primul rand trebuie remarcat ca nu exista butoane de navigare. Totul se face prin gesturi, marginea ecranului actionand pe post de controler. Astfel, marginea din stanga este folosita pentru a deschide meniul cu cele mai folosite aplicatii, indiferent unde te afli (chiar si intr-o alta aplicatie). Astfel poti cu usurinta sa pornesti o noua aplicatie, cea existenta intrand in background.

Din start ne dam seama ca Ubuntu Phone este gandit pentru multitasking. Pentru a cicla intre aplicatile pornite se foloseste marginea din stanga. Cu un simplu “swipe” catre interior putem trece la urmatoarea aplicatie pornita. Marginea de sus este folosita pentru bara de notificari iar cea de jos pentru a deschide meniul contextual al unei aplicatii. Un alt aspect interesant este lockscreen-ul. Acesta nu este unul traditional, fiind foarte interactiv si dinamic. Chiar si de aici poate fi accesat launcherul de aplicatii, astfel incat deblocarea telefonului se face cu usurinta si nu necesita pasi suplimentari pentru a deschide aplicatia favorita.

Ca la orice sistem de operare, ecosistemul de aplicatii este foarte relevant. De aceea Ubuntu Phone va suporta atat aplicatii native (un SDK va fi lansat in curand) cat si aplicatii Web (web-apps). De mentionat ca aplicatile web vor avea acces la multe functii ale sistemului de operare, inclusiv bara de notificari.
Inca nu exista un telefon care sa vina cu Ubuntu Phone preinstalat, dar Canonical a anuntat ca vor lansa o imagine pentru Galaxy Nexus in viitorul apropiat iar alte telefoane vor primi ROM-uri dedicate la scurt timp dupa. De asemenea, Canonical spera sa atraga producatorii de telefoane si spera ca pana in 2014 sa vedem pe piata telefoane cu Ubuntu Phone ca OS principal.
Mai jos poate fi vizionat un scurt video cu principalele functionalitati ale noului OS

Sursa: GadgetBuzz.ro
Articol scris de Popescu Petre, editor la GadgetBuzz.ro

2 COMMENTS

    • Este inca in “beta” si mai dureaza pana va fi lansata o varianta finala. Cu toate acestea insa trebuie sa recunosc ca este foarte interesant, si treptat cred ca trecep la “computere de buzunar” in adevaratul sens al cuvantului. oricum, un nou OS pe piata este bine venit…mai ales de la cineva cu experienta in acest domeniu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.